Site-ul dumneavoastra : Cum nu trebuie sa fie

Cel mai bun sfat pe care-l pot da pentru a rezolva problemele site-ului dumneavoastra este : Bunul simt trebuie sa fie prezent.

Cu alte cuvinte, nu lasati site-ul dumneavoastra intr-o forma in care v-ar deranja pe dumneavoastra cand vizitati alte site-uri.

Doriti sa va promovati serviciile si produsele?

Aveti un serviciu si doriti sa-l promovati cu ajutorul site-ului dumneavoastra? Aveti produse pe care le prezentati in site-ul dumneavoastra si doriti sa convingeti vizitatorii sa cumpere de la dumneavoastra? O promovare web eficienta va va ajuta in acest sens.

Daca asta este ce va doriti atunci ar trebui sa cunoasteti cateva detalii legate despre modul cum nu ar trebui structurat site-ul dumneavoastra, cum nu ar trebui organizata informatia, cum nu ar trebui sa arate si ce anume nu ii trebuie site-ului dumneavoastra sa fie unul de succes in mediul online.

Daca site-ul pe care doriti sa-l transformati intr-unul de success prezinta urmatoarele particularitati, poate ar fi cazul sa le schimbati, sau sa schimbati site-ul cu totul.

Neajunsuri frecvente ale site-urilor

O lista, incompleta, a neajunsurilor site-urilor vizitate dealungul timpului.Cititi aceasta lista si asigurati-va ca site-ul dumneavoastra nu Respinge potentialii clienti.

Design Respingator

Prima greseala, cea mai frecventa, cea mai des intalnita in site-urile pe care le vizitez in fiecare zi este: Un design respingator al site-ului. Site-ul nostru este urat dar serviciile pe care le oferim sunt profesionale? Greu de crezut. Site-ul nostru este respingator dar produsele pe care le oferim sunt de cea mai buna calitate iar conditiile in care noi facem tranzactia sunt cele mai bune ? Greu de crezut. Nu afirmam ca nu exista site-uri mai putin atragatoare care ofera servicii si produse de calitate dar daca tinem in minte bunul simt si cateva lucruri elementare despre probabilitati ne dam seama ca acest lucru este foarte putin probabil. De ce ati vrea sa transmiteti un mesaj negativ potentialilor clienti tocmai cu ajutorul obiectului (site) cu care doriti sa-i castigati? Un vizitator normal al site-ului dumneavoastra nici nu cere mult daca isi doreste ca site-ul pe care tocmai il viziteaza sa nu il deranjeze vizual.

Trecand peste acest aspect, al transmiterii unui mesaj negativ la adresa firmei, al doilea aspect important al unui aspect respingator al site-ului este ca vizitatorii isi pierd rabdarea si nu mai 'rasfoiesc' site-ul dumneavoastra si deci nu mai au nici ocazia sa fie castigati ca si clienti. In concluzie, daca serviciul sau produsul promovat este de calitate, vizitatorii nu mai au timp sa constate acest lucru.

Ajutati-va afacerea si cereti firmei de web-design un site care arata Decent

Creatia unui design interesant, atragator, captivant, inovator, costa mult sau foarte mult pe piata de web design, dar un design decent, care sa fie placut nu este decat de Bun Simt.

Site-ul se incarca prea greu

Un alt aspect foarte deranjant al vizitarii site-urilor este atunci cand ele se incarca foarte greu, sau chiar si mai rau cand nu se incarca deloc. Site-urile care se incarca greu nu sunt agreate de nimeni, chiar de nimeni. Nu exista un motiv pentru care un utilizator s-ar obisnui cu faptul ca site-ul respectiv se incarca foarte greu si el trebuie sa-si piarda timpul. Combinati aceasta problema cu cea descrisa la punctul anterior, un design respingator si majoritatea vizitatorilor vor iesi de pe site-ul dumneavoastra sub 10 secunde. (desi cred ca 10 secunde reprezinta o estimare indulgenta).

Pentru a rezolva aceasta problema puteti face urmatoarele lucruri :

  • Apelati la o firma de web design sau o firma de optimizare pentru motoare de cautare sa optimizeze codul sursa al site-ului dumneavoastra, dimensiunile pozelor, structura site-ului, eliminarea paginilor inutile, etc, pentru a micsora transferul de informatie dintre site-ul dumneavoastra si vizitator, miscsorand astfel timpul in care i se incarca site-ul.
  • Discutati cu firma de hosting care va gazduieste site-ul pentru rezolvarea problemei.
  • Daca ati actionat conform celor spuse mai sus si inca nu ati rezolvat problema atunci poate ar fi momentul sa schimbati firma de hosting. Nu ezitati sa faceti acest lucru, faptul ca site-ul se incarca greu va alunga potentiali clienti.

Organizare defectuoasa a informatiei in site, Structurare necorespunzatoare

O alta problema care va scapa de vizitatori este proasta organizare a informatiei site-ului dumneavoastra si structura necorespunzatoare.

Ati intampinat vreodata aceste probleme vizitand un site ?

Nu stiati unde sa dati click pentru a ajunge la fragmentul de informatiei care va intereseaza ?

Nu stiati in ce pagina va aflati si nici cum sa ajungeti din nou la prima pagina a site-ului pentru a relua cautarea informatiei de care aveti nevoie ?

Nu stiati nici macar daca informatia pe care o cautati se afla pe site-ul vizitat ?

Chiar daca vi se spunea ca fragmentul de informatie pe care o cautati in o pagina anume, tot nu reuseati sa o gasiti datorita aglomerarii cu informatie inutila si care nu va interesa ?

Scrisul era prea mic si parca aglomerat doar in anumite parti ale paginilor facand astfel sa fie dificil de citit ?

Tot scrisul avand acelasi format si dimensiune fiind obligati sa cititi tot textul din pagina pentru a gasi (sau nu) ce va intereseaza ?

Nu intelegeati de ce vi se prezinta tot soiul de fragmente de informatie ce nu au nicio legatura cu obiectul activitatii site-ului vizitat ?

Ati mai gasit pagini similare (pe acelasi site) si nu va puteti da seama daca noua pagina aduce un plus de informatiei ?

Ati dat click pe link-uri si duceau catre pagini inexistente ?

Lista problemelor generate de o organizare defectuoasa a informatiei sau o structura necorespunzatoare a paginilor site-ului poate continua.

Cand puneti aceleasi intrebari cand vizitati site-ul dumneavoastra, raspunsul trebuie sa fie Nu

Lipsa sectiunii de contact sau a unei forme de contact

O alta problema deranjanta a site-urilor din ziua de azi este lipsa unei forme de contact a persoanei sau firmei ce ofera acele produse, servicii, informatii, etc. Depinzand de specificul site-ului dumneavoastra, aceasta poate fi o gafa monumentala.

Sa presupunem urmatorul scenariu :

Vizitatorul acceseaza site-ul dumneavoastra, identifica ce ii trebuie, citeste ce ii trebuie si se Decide sa cumpere de la dumneavoastra si cauta o forma de contact si nu o gaseste. Ce tocmai s-a intamplat ? Ati pierdut un potential client, foarte interesat, pentru ca nu a stiut cum sa va contacteze.

Asigurati-va ca formele de contact sunt la loc vizibil, usor de gasit si citit.

Elemente nefunctionale in site

Motor de cautare in site care returneaza acelasi rezultat indiferent de cheia de cautare ?

Lipsa formelor de contact si existenta unui formular de contact care nu functioneaza ?

Asigurati-va ca site-ul dumneavoastra si elementele functionale ale acestuia functioneaza exact cum va asteptati. Faceti verificari de rutina, dureaza 2 minute.

Reclama mult prea agresiva

Reclame de ultima generatie pe site-uri, reclame agresive si adesea foarte deranjante. Apare un pop-up care Obliga vizitatorul sa vada pagina respectiva ? Apare o caseta cu o reclama in interior ce nu poate fi inchisa si care totusi ocupa o mare parte din site ?

Lipsa preturilor practicate, a conditiilor de lucru

Aud tot mai des, si este si natural sa se intample asa, utilizatori acuzand lipsa preturilor de pe site-uri si, deasemenea, lipsa informatiilor despre conditiile contractarii serviciului sau produsului respectiv. Acum, in unele cazuri stim ca nu se poate afisa un pret fix, intrucat acesta poate varia in functie de mai multi factori, dar in majoritatea cazurilor acesta poate fi expus vizitatorilor. Foarte important deasemenea este si existenta conditiilor de contractare a serviciului sau produsului.

Toate detaliile de lucru ar trebuie sa fie expus public la loc vizibil, astfel incat utilizatorul sa stie ce asteptari sa aiba, sa-si poata formula un plan. Succesul in motorul Google depinde de un astfel de plan.